строителство, строителен портал, строителен каталог, строителни фирми, строителна фирма, строителни продукти, проектанти, проектиране, архитект, архитекти, строителни машини, строителни материали, жилищно строителство, строителни услуги
Вход за потребители
Потребителско име:

Парола:


Забравена парола
Регистрация
Абонамент


Строителство
Архитектура, проектиране
Строителни материали
Оборудване, инструменти
Сухо строителство
Изолации
Настилки, облицовка
Врати, прозорци, щори
Ел. оборудване
ВиК
Отопление, вентилации
Озеленяване
Услуги
Мебели
Уреди, Осветление
Складове и магазини
Обзавеждане
Други


Дурополимерът и предимствата му пред останалите материали за интериорен дизайн
Дата: 18 Юли 2019   Автор: МАРИСАН и КОЛЕВ - АД   Прочетена 349 пъти


Сериозното развитие на технологиите в последно време и предимствата в новите производствени практики, разгръщат пред нас голям набор от възможности за оформление на интериора. Днес, синтетичните материали са един от най-често срещаните компоненти в дизайна на помещенията. Благодарение на постоянната развойна дейност, все по-често ставаме свидетели на нови и значително подобрени синтетични материали. Множеството техни разновидности, спомагат за по-устойчивото и ефектно оформление на интериора в домовете ни. С течение на времето обаче, в едни от най-доказаните материали за интериорен дизайн се превръщат полистирола и полиуретана.
Връщайки се няколко години назад във времето обаче, има един момент, който сериозно повлия върху тенденциите за изработката на интериорни елементи. Този момент бе представянето на предложението на белгийската компания Orac Decor за нов вид композитен материал – т.нар. „Дурополимер“. Какво всъщност представлява този материал обаче? За да намерим отговора на този въпрос, преди всичко трябва да проследим процеса, следван от белгийската компания, и задачата, която инженерите са се стремили да решат.
Концепция и производство на дурополимер
Инженерите, фокусирани в производството на полимери за интериорна декорация, са се стремели да проектират и създадат материал, който да бъде силно издръжлив и максимално дълготраен. За да постигнат тази цел, те решават да подходят по по-различен начин в пресоването на полистирол, стремейки се да достигнат плътност от 350-420 кг/м3. При достигане на подобно състояние, полистиролът придобива особено висока износоустойчивост, както и подобрени механични характеристики. Белгийските инженери обаче не спират до тук. Те създават и олекотена и оптимизирана версия на дурполимера с плътност от 250 кг/м3 като в нея влагат и допълнителна съставка – дървени въглища.
Какво всъщност представлява дурополимерът?
Дурополимерът представлява химически неутрален синтетичен материал, не реагиращ с повечето битови съединения. Вложеният в материала въглен е екологичен и абсорбира миризми от въздуха. За да се осигури дълготрайността на самата структура на материала, се изисква неговото боядисване след монтаж. Декорирането на елементите може да става практически с всеки вид боя. След монтаж и боядисване, самата повърхност на материала става особено дълготрайна като не се напуква дори и след дългогодишна експлоатация, придружена с периодично механично натоварване.
Елементите, изработени от дурополимер са перфектни решения за оформяне на изчистени и минималистични помещения, без излишни детайли или акцентни украшения. Това позволява на интериорните дизайнери да проектират красиви и особено функционални помещения (най-често офис пространства, кабинети, конферентни зали, галерии и др.), оформени от красиви линии и гладки, нентрапващи се елементи.
Какво прави дурополимера различен от другите материали?
В практиката, добре познатите архитектурни детайли като фризове, корнизни и линейни профили, розетки и ред други, много често се изработват от пенополистирол (още познат като „стиропор“) или полиуретан и дурополимер (известен още като HDPS – високоплътен полистирол; „композитен“ или термопластичен полиуретан). По своята същност обаче, тези материали се различават един от друг значително. Това често обърква хората и прави ориентацията между предимствата и недостатъците на отделните материал трудна и времеемка.
За да разсеем митовете и объркванията около трите материала и открием кой е най-добрият от тях, ще разгледаме техните основни характеристики:
1. Пенополистирол
Благодарение на своите ценови предимства и широката вариативност в изработваните декоративни елементи, пенополистиролът се установява в практиката като един особено приложим и предпочитан материал. Елементите, изработени от стиропор се характеризират със своето особено ниско тегло и отличен естетически облик. Именно поради леката структура на материала, той може да бъде монтиран лесно, бързо и качествено към стени и тавани дори и от непрофесионалисти. Все пак обаче, този материал се характеризира и с редица недостатъци като например:
• Неприложим в интериора в комбинация с гипс или пластики, тъй като външният му вид не изпъква лесно в съседство с други материали;
• Липсата на особена еластичност и по-голяма здравина на материала често води до компрометиране целостта или външния вид на връзките между отделните елементи;
• Не позволява особена свобода при последващото декориране на елементите с боя;
• След монтаж и боядисване, елементите изискват честа и внимателна поддръжка, тъй като са податливи на агресивни външни въздействия;

2. Полиуретан
Полиуретанът, от своя страна, е лишен от голяма част от гореизброените недостатъци. Това обяснява и неговата значително по-висока цена. Характерно за този тип материал е лесният и удобен монтаж. Що се отнася до външния вид на полиуретана, редно е да се отбележи, че той също се отличава от този на гипса, но не в чак толкова осезаема степен, че да се изключи тяхното сравнение и съвместно ползване. Освен това, този материал притежава и редица допълнителни преимущества като например:
• Слабо податлив на увреждане;
• Не просмуква миризми;
• Добри механични характеристики;
• Лесна поддръжка – мие се само с вода и не изисква допълнителни грижи;
• Неподатлив на развитие на мухъл и плесени;
• Не отделя летливи вещества;

3. Дурополимер
Качествата на дурполимера са идентични с тези на полиуретана, но в същото време се различават и по две основни характеристики. Първата се състои в това, че дурполомиерът има по-високо тегло, произхождащо от по-високата му плътност. За сметка на това обаче, материалът се явява 1.5 пъти по-здрав от полиуретана. По отношение на своите якостни характеристики, дурополимерът е сравним с MDF, с основната разлика, че е значително по-евтино решение.
Здравината на дурполимера, в комбинация с неговата значителна повърхностна твърдост (1.5 пъти по-голяма от тази на полиуретана), носят редица позитиви за елементите, изработени от него. Те се характеризират с по-висока износоустойчивост, дълготрайна експлоатационна надеждност и резистентност на свивания и разширявания. Това ги прави елементите перфектно решение за монтаж успоредно с мебели или в коридори и силно населени площи, където има риск от търкане, опиране, оцветяване, износване, натиск, механични увреждания и др.
Едно от отличаващите качества на дурополимера е неговата влагоустойчивост. Благодарение на нея, елементите, изработени от този материал намират приложение в бани, мокри помещения, спа-центрове и др. Така, при контакт с влагата във въздуха, материалът остава резистентен към поглъщането на миризми или образуването на мухъл и плесен.
Всичко това прави материалът оптималното решение за целите на интериорния дизайн и декорирането на всякакъв тип постоянно обитаеми и силно натоварени помещения.
Най-основно, декоративните елементи, изработени от дурополимер се характеризират с три основни предимства пред полиуретановите:
• По-ниска цена в сравнение с полуиретана;
• Здравина и повърхностна твърдост;
• Влаго- и износоустойчивост;
• По-дълъг срок на експлоатация (практически срокът е неограничен);
• Възможност за директно боядисване на детайла в широка гама от цветове (елементите от дурополимер са предварително покрити с грунд, което улеснява процеса по декорация);
Какъв материал да изберем за оформянето на интериора?

Много хора предпочитат класически дървени или гипсови декоративни елементи. Те обаче са особено скъпи, което прави избора им неоптимален. Елементите от дърво например, преди приложение трябва да преминат и допълнителна обработка с цел защита на материала (боядисване, лакиране и т.н.). Гипсът, от своя страна, е крехък и тежък материал, което налага монтажът му да бъде извършен само и единствено от професионалисти. Това, от своя страна, допълнително оскъпява целия процес като в чести случаи стойността на монтажа доблицава тази на самите детайли.
С течение на времето, синтетичните материали започват все повече да се установяват като предпочитано решение, благодарение на техните оптимизирани свойства и лесен монтаж. Дурополимерът, както вече отбелязахме, има най-голяма дълготрайност и най-висока здравина, което само по себе си го прави перфектен заместител на полиуретана в зони, обект на постоянен механичен натиск.
Декоративните елементи, изработени от дуроплоимер, не са много по-тежки от тези от полиуретан като дори се характеризират и с по-опростен монтаж. Това спестява допълнителни средства и прави процеса по облагородяване на интериора далеч по-лесен и приятен. Благодарение на постоянното развитие на технологията, имитацията на текстурата на гипса в днешно време достига много високи равнища. Така, на практика, полиуретановите елементи по нищо не се отличават от много по-скъпите гипсови такива.
За какво да внимаваме?
За съжаление, практиката познава и редица случаи, в които декоративните елементи се изработват от нискокачествени суровини или при нарушения на технологията на производство. Именно поради тази причина, най-важната стъпка в целия процес е внимателният подбор на производител и доставчик на декоративни елементи. По този начин се изкоренява и рискът от работа с материали, опасни за здравето на обитателите и се гарантира здравословната експлоатация на помещенията.
Трябва да се има предвид, че декоративните елементи, изработени от дурополимер не притежават никакъв мирис. При наличие на такъв (обикновено остър, натрапчив, химически мирис) има голяма вероятност детайлите да са изработени от забранени материали или имитиращи продукти. Монтажът на подобен тип елементи в дома не само ще внесат неприятно усещане и миризма в помещенията, но крият риск и от сериозно увреждане на здравето на обитателите.
Друг често подценяван, но особено важен момент, за който всеки един потребител трябва да внимава е приложението на дурополимера в интериора. Детайлите, изработени от този тип материал, не се характеризират с универсално приложение. Така например, те не са подходящи за използване като профили за индиректно осветление, тъй като, поради своята специфична структура, материалът прозира и може да пропуска светлина. Елементите от дурополимер също така не са подходящи и за изработка на окачени тавани. При рязане на материала, не се препоръчва използването на високооборотни режещи инструменти, тъй като те често водят до неговото разтопяване. Поради тази причина, рязането на елементи от дурополимер, е желателно да става ръчно.
StyroDesign – домът на интериорния дизайн
Широкият набор от продуктови решения в гамата на интериорните профили и декорации от дуроплимер (HDPS) на StyroDesign се явява най-лесният и достъпен начин, за да гарантирате цялостното преобразяване на помещенията. Интериорните детайли, изработени от HDPS, са перфектно решение за нуждите дори и на проекти с ограничен бюджет. Това ги прави особено подходящ избор всякакъв тип помещения както в жилищни, така и в обществени сгради. Така, всеки един може да избира между:
• Корнизни профили
Този тип детайли са перфектно решение за всеки тип помещения – от спални и гостни, през коридори и антрета, до кухни, трапезарии и др. Гамата от корнизни профили на StyroDesign предлага широка разновидност от различни форми и релефи. С тяхна помощ се гарантира лесното подчертаване и допълване на общата дизайн идея на помещението. Корнизните профили намират приложение, както в жилищни и обществени сгради, така и в хотели, ваканционни комплекси и офис пространства.
• Фризове
Фризовете, познати още като линейни профили, се вписват перфектно във всяко едно направление на интериорния дизайн и могат да придадат нови измерения на едно помещение. Линейните профили имат за цел да оформят ефектното визуално разделение на стените и често служат като акцентен елемент в цялостната концепция на помещенията. Така, те могат умело да влияят на оптиката и естетическия изглед на стаите, гарантирайки техния уникален дух и индивидуален характер.
• Подови первази
Подовите первази спомагат за ефектния преход между пода и стените в помещенията, гарантирайки оформянето на плавна и естетически-издържана връзка между двете равнини. Дурополимерът, от който са изработени, подсигурява значителната якост на елементите и тяхната висока устойчивост на механични натоварвания. Това ги превръща в идеално решение за тежко натоварени площи и зони със засилен човекопоток.
Лесен и безпроблемен монтаж

Благодарение на пълната гама от аксесоари и съпътстващи продукти за монтаж, архитектурните профили от HDPS могат да се фиксират бързо, лесно и удобно само в рамките на няколко стъпки. С помощта на подробните инструкции и ръководства за монтаж, поместени на нашия сайт, фиксирането на интериорните детайли може да бъде извършено в рамките на само няколко часа, дори и от непрофесионалисти.
Така, дори и с ограничен бюджет и времеви ресурс, преобразяването на интериора става лесна и безпроблемна задача, въпрос само и единствено на личен избор!
Търсене на фирма:sutrin.com
jako.bg
bgstroitelstvo.com/ad_prices.php


Партньори
Градински инструменти и аксесоари
Новините днес
Проектантско бюро "ЖАКО"
Спартак Пловдив